Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски и Макрон подписаха споразумение за 200 милиона евро: За какво ще бъдат използвани парите? (СНИМКИ)

08 юни 2024, 16:24 часа • 5158 прочитания

Президентите на Франция и Украйна Еманюел Макрон и Володимир Зеленски подписаха на 7 юни в Париж споразумение за създаване на фонд за подпомагане на възстановяването на украинската критична инфраструктура. Украйна ще получи безвъзмездно 200 милиона евро, от които 60 милиона евро ще отидат за пострадалия от руските обстрели украински енергиен сектор. Това съобщиха от кабинета на президента на Украйна.

Макрон обяви също така, че Франция ще изпрати 20 технически експерти в Украйна, които ще работят в ключови министерства.

Зеленски отбеляза по-специално, че ще бъде открит и офис на компанията KNDS France/Nexter в Украйна, която съвместно с украински предприятия ще произвежда артилерийски боеприпаси 155 калибър. Освен боеприпаси по лиценз на френската компания, ще бъде създаден и ремонтен център за оборудването й в Украйна, както и за използване на технологията за 3D печат за производство на резервни части за продуктите на компанията.

Още: Макрон посрещна Байдън на Триумфалната арка (СНИМКИ)

Снимка: Getty Images

По време на официалното си посещение във Франция украинският президент проведе среща и с ръководителите на водещи френски компании в областта на енергетиката, машиностроенето, телекомуникациите, строителството и финансово-банковия сектор. „Дори в трудните условия на войната украинската икономика намира начини да се развива, адаптирайки се към новите обстоятелства. Украйна е печеливш пазар за френските инвестиции и сега могат да се стартират нови проекти“, подчерта той.

Както вече стана ясно, Макрон обяви и доставката на първите изтребители Mirage-2000 в Украйна и началото на обучението на пилоти и инженери за поддръжката им. „Нашата подкрепа ще продължи във всички индустрии и сектори“, подчерта той. Макрон: Предоставяме изтребители Mirage-2000 на Украйна, ще обучаваме и пилоти 

Снимка: Getty Images

„Русия умишлено реши да преначертае границите, да засили хибридната война срещу Европа, срещу сигурността, срещу нашите демокрации, така че когато става въпрос за сигурността на Украйна, става въпрос и за нашата собствена сигурност. Искам да ви уверя, че Франция ще бъде надежден партньор. Украинците могат да разчитат на нашата подкрепа в дългосрочен план“, заключи той.

Още: Макрон настоява: Преговорите за влизането на Украйна в ЕС да започнат до края на месеца

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес