Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски и арменският премиер с първа среща - обсъдиха сигурността в Южен Кавказ (СНИМКИ и ВИДЕО)

05 октомври 2023, 17:25 часа • 2030 прочитания

Кратка среща между арменския премиер Никол Пашинян и украинския президент Володимир Зеленски се състоя в Гранада, където днес се провежда среща на върха на Европейската политическа общност․

"По време на първата ни среща с министър-председателя на Армения Никол Пашинян и аз се спряхме на ситуацията със сигурността в Южен Кавказ. Украйна е заинтересована от стабилността на региона и приятелските отношения с неговите народи", заяви украинският лидер относно Нагорни Карабах, който попадна под контрола на Азербайджан след двудневна военна операция.

Още: ЕП: Настоящата ситуация в Карабах е етническо прочистване

"Обсъдихме също така нашето двустранно сътрудничество и междурегионалните икономически проекти", добави Зеленски.

Среща с Макрон

Украинският лидер се срещна и с френския президент Еманюел Макрон, като двамата са обсъдили укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна, както и на сигурността на Одеския регион и Черно море. Това е изключително важно за стабилността на цяла Европа и света, каза Зеленски.

"Ние работим заедно за постигането на тази цел. Всички наши предишни споразумения за укрепване на отбраната на Украйна се изпълняват. Ще има още добри новини за нашите войници. Благодаря на президента Макрон и на френския народ за твърдата им и постоянна подкрепа за Украйна", подчерта той.

По-рано днес Зеленски проведе среща с испанския премиер Педро Санчес. Ето резултатите от нея: Испания обеща ПВО и енергийна помощ на Украйна за зимата

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес