Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: ЕС е готов да поеме тежестта, ако САЩ промени политиката си

18 октомври 2024, 23:10 часа • 783 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски смята, че ако САЩ прекратят подкрепата си за Киев след президентските избори, страните от ЕС ще поемат управлението. Според него европейските лидери са се изказали за резервен план в случай на промяна на вектора на американската политика.

„Всички се притесняват как ще завършат изборите в САЩ и вчера беше много приятно, че основните лидери на ЕС, от които зависи много, казаха: „Трябва да разчитаме на план Б, ако например, Америка промени политиката си, ние трябва (да бъдем готови) да поемем цялата тежест“, каза той на пресконференция, излъчена по украинския телемаратон, цитиран от ТАСС.

Още: Зеленски не отстъпва пред САЩ, няма да мобилизира най-младите за война

В отговор на въпрос на журналист дали Западът ще се умори да оказва помощ на Украйна, Зеленски отговори: „Няма да им позволим да се уморят, нямаме право да правим това, това е наш дълг“, предаде БГНЕС.

Преходът към "план Б" за Украйна ще се осъществи, ако политиката на САЩ по отношение на военната помощ се промени след изборите през ноември, продължи Зеленски, цитиран и от украинската агенция УНИАН. „Ситуацията е такава, че основният донор на помощ за Украйна е САЩ и ако тяхната политика се промени след изборите, тези промени ще бъдат „план Б“. Тоест самата политика на САЩ ще повлияе на развитието на тази война или на развитието на спирането на войната", каза той.

Още: Съветник на Орбан за плана на Зеленски: "Това е най-прекият път към Трета световна война"

В същото време Зеленски не знае какви точно могат да бъдат тези промени в политиката на САЩ, тъй като резултатът от американските избори не може да бъде предвиден предварително. Украинският президент също така отбелязва, че по време на предизборния период кандидатите могат да изказват различни изявления в подкрепа на Украйна или срещу нея. „А как ще бъде след това, никой не знае, защото днес те се борят не за Украйна, а за своите избори, което е справедливо за тяхната държава. За нас – не е много (справедливо). Ние смятаме, че трябва да останем във фокуса, защото сме във война“, каза Зеленски.

Още: Зеленски към Тръмп: Украйна или ще се присъедини към НАТО, или ще има ядрено оръжие (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес