Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: 100 дни защитаваме това, което ни принадлежи. Ще победим! (ВИДЕО)

03 юни 2022, 17:07 часа • 4184 прочитания

"Ние ще победим!" - с това послание украинският президент Володимир Зеленски се обърна към народа си в ден №100 от началото на руската инвазия.

"100 дни от нашата борба. 100 дни на единство и несломим дух. През това време врагът не успя да постигне нито една стратегическа цел, опитвайки се да излее безсилието си върху гражданската инфраструктура и хората", написа Зеленски във Facebook.

"През тези 100 дни Украйна направи това, което изглеждаше невъзможно. В което мнозина не искаха да повярват. Ние спряхме "втората армия на света", освободихме част от териториите си и продължаваме да даваме достоен отпор на окупаторите. Благодарен съм на всички, благодарение на които Украйна устоя и продължава да защитава това, което ѝ принадлежи, вече 100 дни. Ние ще победим!", гласи още посланието на президента на нападнатата държава.

Зеленски публикува и кратко видеообръщение заедно с премиера Денис Шмигал и председателя на партията му „Слуга на народа“ Давид Арахамия. „Представителите на държавата са тук, защитаващи Украйна вече 100 дни“, каза държавният глава. „Всички сме тук, нашите военни са тук, гражданите, обществото, всички браним нашата независимост, нашата държава“.

Клипът напомня на друго обръщение, заснето от Зеленски на 25 февруари – деня след началото на руската инвазия. Той бе заснет на същото място и отново в него участваха Шмигал и Арахамия, с цел да вдъхнат увереност на украинците.

„Украйна надпредва към европейското семейство, докато Русия се доближава до живот зад желязната завеса“, написа Шмигал в Telegram. „Нашата единствена съдба е свободата. Украйна несъмнено ще победи“.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес