Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелените в Германия искат увеличаване на данъка върху месото

08 август 2019, 10:31 часа • 2855 прочитания

Германските Зелени, с известна подкрепа от дясноцентристите и лявоцентристите, предлагат увеличение на данъка добавена стойност върху месото, за да насърчат устойчивото отглеждане и хуманното отношение към животните, пише европейската редакция на Politico.

Според плана ДДС върху месото би се увеличил от сегашните 7% до 19%, колкото е за повечето стоки, заяви говорителят на фракцията Фридрих Остендорф пред Die Welt.

Той заяви, че подкрепя премахването на данъчните облекчения за месото и „заделянето (на приходите) за по-хуманно отношение към животните“. Той добави, че не вижда смисъл в това „месото да се облага със 7%, а овесеното мляко с 19%“, предаде агенция Фокус.

Колегите на Остендорф от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Християндемократическия съюз (ХДС) също предоставиха подкрепа за инициативата. Райнер Спиринг от ГСДП заяви, че си заслужава предложението да бъде обмислено – с предупреждение, че подобно увеличение на данъка ще се отрази предимно на потребителите – докато Алберт Щегеман обяви идеята за „конструктивно предложение“, ако се използва за подобряване на отношението към животните.

За разлика от тях „Левицата“ реагира хладно на идеята за увеличаване на данъците, което би засегнало потребителите с ниски доходи. Либералдемократите предупредиха, че подобна мярка би навредила на конкурентоспособността на германските продукти. Дясната „Алтернатива за Германия“ също отхвърли предложението.

Все още не е решено дали подобно увеличение на данъка би променило поведението на потребителите. Земеделският експерт Катрин Венц, от германската Федерация за опазване на околната среда и природата, заяви пред Die Welt, че 10-процентното увеличение на цената вероятно няма да бъде достатъчно, за да промени навиците за купуване, особено след като месото все още е сравнително евтино.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес