Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелена светлина за Brexit на 31 януари от най-важната комисия на ЕП по въпроса

23 януари 2020, 06:25 часа • 436 прочитания

Комитетът по конституционни въпроси на Европейския парламент подкрепи на спешна сесия споразумението за отделянето на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит, Brexit), съобщава кореспондентът на ТАСС. От 26-те членове на комисията, 23 души са гласували за одобряването на документа, трима са се изказали против.

"Пленарната сесия на Европейския парламент ще гласува споразумението на 29 януари, след което документът ще бъде официално одобрен от Съвета на ЕС. Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 31 януари", заяви Антонио Таяни, ръководител на комисията по конституционни въпроси и бивш председател на ЕП.

"Страната напуска ЕС. Това е исторически момент, но не е време за празнуване. Ние дълбоко съжаляваме за това, но уважаваме суверенното решение на британския народ" каза той.

"Днес отправихме препоръка към сесията на Европейския парламент [за одобряване на това споразумение], гласуването на което ще бъде окончателно", информира на свой ред Ги Верхофстад, координатор на ЕС за Brexit. Според него ЕС се надява, че някой ден "британските депутати ще се върнат в Европейския парламент", тоест кралството отново ще влезе в общността.

Снощи кралица Елизабет II подписа законопроекта за отделянето на Великобритания от Европейския съюз, който даде на документа статут на закон и завърши подготовката за Брекзит от британската страна след 10-месечно закъснение. По-рано този законопроект беше отхвърлен от законодателните органи на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. И трите регионални парламента се изказаха срещу "развода" на кралството с ЕС, но това не може да окаже влияние върху процеса на Brexit.

Великобритания трябва да излезе от ЕС на 31 януари, а след това предстои да бъде решено колко време да е т.нар. транзитен период - времето, в което Лондон и Брюксел ще преговарят за търговско споразумение.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес