Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затвориха площад Сан Марко, отвориха дарителска сметка за Венеция (ВИДЕО и СНИМКИ)

15 ноември 2019, 15:12 часа • 5630 прочитания

Страхът във Венеция се завърна. Властите очакват нова приливна вълна. Вятърът не утихва. Площад Сан Марко е затворен. 70% от центъра на Венеция е под вода. Не работи градският транспорт, повечето магазини са затворени. Кметът Луиджи обвяви дарителска сметка за справяне с кризата във Венеция. Така най-общо изглежда картината на бедствието в града, описана от La Repibblika.

Щетите от наводнения във Венеция нараснаха до милиард евро, заяви кметът на града Луиджи Брунаро, предава РИА Новости. "Венеция е разрушена. Говорим за милиард (евро) щети", каза той по време на посещение на площад "Сан Марко". Той беше там заедно с ръководителя на регион Венето Лука Дзая и лидера на партия „Лига“ Матео Салвини. Дзая от своя страна определи ситуацията във Венеция като "пълно унищожение".

„Вътре в базиликата „Сан Марко“ водата трябва да е около метър. Вода има в къщите и магазините. Разрушаването е пълно, защото първо водата влиза и причинява щети, а след това, когато се отдръпне, оставя морска сол, която разрушава стените, подовете, произведенията на изкуството, мозайките и всички електрически системи“, каза Дзая.

Сирени вият в града, предупреждавайки за нова приливна вълна. Звук, който жителите и гостите на града вече разпознават безпогрешно. Правителството обяви бедствено положение във Венеция и отпусна 20 млн. евро на общината за справяне с кризата. И въпреки това... щетите за момента само се маркират, изчисленията са оставени за по-късно, но вече е ясно - градът е пред огромна криза. Кметът на града Луиджи Брунаро обяви дарителска сметка за спасяването на Венеция.

Кметът на Венеция Луиджи Брунаро заяви, че емблематичният площад Сан Марко ще бъде затворен, докато града се подготвя за още едно наводнение, причинено от огромен прилив от Адриатическо море, предава AFP. "Принуден съм да затворя площада, за да избегнем риск за здравето на жителите (…) или бедствие", заяви Брунаро.

Дървените пътеки на площада, по които се движеха гражданите и гостите на града са демонтирани за тяхна безопасност. Градският воден транспорт или познатите като "вапорето" водни автобуси не работят, вървят само корабчетата за връзка с островите край Венеция, засега.

Почти нищо не работи в града. Спасителни екипи не спират да реагират на сигнали и да отводняват канали и мазета. Дори в покрайнините на града се съобщава за високо ниво на водата, на места до 140 см.

Историята на града, архивите и ценните картини и документи, които се съхраняват в библиотеки и университети са заплашени от унищожение. Доброволци са спасили ценни партитури от консерваторията Бенедето Марчело.

Ректорът на университета във Венеция Ca 'Foscari, Микеле Буглиеси, благодари на студентите си във Facebook. Te предложиха да помогнат в справянето с настоящата спешна ситуация: "В тези сериозни дни за Венеция и за Ca 'Foscari получихме много съобщения от нашите студенти и студенти, които се предоставиха на разположение, за да помогнат на града и неговите граждани. Благодаря ви. Благодаря на всички за този урок по цивилизация и за любовта, която показвате във вашия университет и за града, който ви посреща. Именно за вас живеете и обичате Венеция и за да гарантирате, че мечтите ви стават конкретни перспективи, че всички ние трябва да работим, за да дадем бъдеще на нашия град ".

Появява се и неподозиран проблем с боклука и вече се говори за предпазване от възможните болести, които могат да нападнат града след наводненията.

Тепърва ще се пресмятат щетите и ще се калкулират загубите за града и икономиката на Италия. Гражданите на Венеция обаче са най-големите губещи в случая.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес