Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затвор за военни престъпления за сърбин и двама босненски мюсюлмани

14 септември 2018, 19:50 часа • 1465 прочитания

Съд в Сараево призна за виновни трима бивши войници – двама босненски мюсюлмани и един сърбин – за военни престъпления срещу цивилни граждани по време на опустошителната война 1992-95 г. 

Ицет Арифович е виновен за убийството на трима сръбски цивилни, задържани от бошняците през 1992 г., и беше осъден на 10 г. затвор.

При един от случаите Арифович, който сега е на 58 г., е убил двама души пред полицейския участък в Сребреница през юли 1992 г. Жертвите са били въоръжени цивилни, които предали оръжието си и се предали на бошняците, атакували тяхното село Залазе.

Месец по-рано Арифович убил друг цивилен – в село Ратковци.

Другият бошняк Суад Смайлович беше осъден на 14 месеца затвор за стрелба по труповете на сръбски жертви, натоварени на камион.

При отдеен процес бившият сръбски войник Милисав Иконич беше осъден на девет години затвор за многократно изнасилване на 20-годишна жена мюсюлманка в град Рогатица. През юли 1992 г. той взел жената от училището, където била задържана, и я отвел в апартамент, „където я хвърлил на леглото, удрял я, преди да я изнасили“, каза съдията Халил Лагумджия. Иконич изнасилвал жената в продължение на шест дена.

По време на войната през 1992-95 г. между босненските хървати, босненските мюсюлмани и сърбите загинаха около 100 000 души.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес