Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затвор за пилота на запалилия се на "Шереметиево" фатален самолет през 2019 (ВИДЕО)

20 юни 2023, 12:29 часа • 2511 прочитания

Градският съд в Химки, Московска област, осъди Денис Евдокимов - командир на самолета "Сухой Суперджет 100", който се запали по време на аварийно кацане на летище "Шереметиево" през 2019 г. Евдокимов ще лежи шест години в колония, съобщава ТАСС.

Съдът призна пилота за виновен по член за нарушаване на правилата за безопасност на движението, довело до смъртта на двама или повече души. Припомняме, че при инцидента загинаха 41 души.

Евдокимов получи точно толкова години наказание, колкото бе поискано от прокуратурата. Според нея самолетът, управляван от мъжа, не е бил достатъчно балансиран, кацането е станало с претоварване, а командирът "не е усетил аварийна ситуация и не е задал аварийния код".

На 5 май 2019 г. самолет "Сухой Суперджет 100" на Аерофлот, изпълняващ полет от Москва до Мурманск, извърши аварийно кацане на летище "Шереметиево". При кацането самолетът се запали. Загинаха 41 от общо 78 души на борда.

През октомври Следственият комитет на Русия обвини командира на екипажа Денис Евдокимов в нарушаване на правилата на въздушния транспорт, което по непредпазливост е довело до смъртта на двама или повече души, припомня "Медуза".

Евдокимов отказва да признае вината си. Той настоява, че корпусът на самолета е могъл да издържи дълго време на възникналия пожар, но огънят бързо се е разпространил в салона, защото някой е отворил задната врата, което е създало въздушно течение. Пътниците са били евакуирани през предните врати.

ОЩЕ: Руски пътнически самолет кацна аварийно в Саратов

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес