Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засякоха руски разузнавателен самолет над Балтийско море, Германия вдигна изтребители

16 октомври 2024, 23:37 часа • 727 прочитания

Руски разузнавателен самолет "Илюшин Ил-20" беше засечен днес да прелита над Балтийско море. Това накара два прехващача на Луфтвафе да се задействат, предаде ДПА.

Още: Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Разузнавателният самолет е летял без радиовръзка или полетен план над международни води между германския остров Рюген и датския остров Борнхолм в Балтийско море, съобщи Луфтвафе.

Още: Руски "Ил-20" предизвика тревога, прелетя над Балтийско море без сигнал

Самолетът "Илюшин Ил-20" се използва за т. нар. радиоелектронно разузнаване с цел събиране на информация за страните от НАТО. Два изтребителя Euroghter на германските ВВС са излетели от летище "Рощок-Лааге" в Северна Германия, за да установят визуален контакт със самолета. През последните две години подобни операции се провеждат от летище "Рощок-Лаге" на всеки три до четири седмици, съобщиха от Луфтвафе.

Още: Италианските ВВС прехванали самолети над Балтийско море, смятат, че са руски

Балтийско море представлява важен маршрут за снабдяване на НАТО и е от основно икономическо значение за страните от алианса, които имат излаз на него. Алиансът наблюдава извършването на системна разузнавателна дейност на различни обекти от инфраструктурата от страна на Русия, която чрез своя ексклав Калининград и бреговата си ивица край Санкт Петербург е една от държавите с излаз на Балтийско море, отбелязва ДПА, цитиран от БТА. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес