Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защитата на каталунските политици обжалва заповедта за ареста им

03 ноември 2017, 16:37 часа • 5173 прочитания

Защитата на разследваните бивши членове на каталунското правителство ще обжалва решението за ареста им.

Това съобщи адвокатът Андреу Ван ден Ейнде, представляващ интересите на няколко от обвиняемите, включително бившия заместник-президент на региона Ориол Хункерас.

Вчера испанският съд разпореди осем членове на разпуснатото каталунско правителство да бъдат задържани, докато се очакват допълнителни разследвания за ролята им в сепаратистките действия в региона.

По-рано стана ясно, че съдът иска европейска заповед за арест на Пучдемон и за още четирима членове на старото регионално правителство.

Политиците, за които се смята, че са в белгийската столица, бяха призовани за съда, след като прокурорите ги обвиниха в подбуждане на бунт и злоупотреба с публични средства.

По информация на в. „Ел Паис”, задържане ще избегне само Санти Вила, който доброволно се оттегли от поста на съветник по бизнеса и науката преди обявяването на независимостта на Каталуния. Съдът му позволи да остане на свобода под гаранция от 50 000 евро.

На 27 октомври каталунският парламент одобри резолюция за независимост на региона. Час по-късно сенатът на Испания одобри прилагането на член 155 от Конституцията, който позволява въвеждане на пряко управление в Каталуния. Премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че всички членове на женералитета са отстранени от длъжност, регионалният парламент се разпуска, а на 21 декември ще се проведат предсрочни избори.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес