Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засега Пучдемон остава в Белгия

06 декември 2017, 15:55 часа • 639 прочитания

Въпреки че Испания оттегли европейската си заповед за неговия арест и този на четирима други бивши министри на регионалното правителство, отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че ще остане в Белгия "засега".

По време на пресконференция в Брюксел Пучдемон заяви, че Испания се е отказала от заповедта за арест, тъй като е била „изплашена от мнението на света“.

Бившият лидер и министрите са обвинени в противодържавна дейност и бунт заради решението на регионалната власт да обяви едностранно независимостта на Каталуния.

Пучдемон посочи също, че ако неговата партия спечели местните избори в региона, насрочени за 21 декември, то тогава той и бившите министри може да се върнат в страната, но не уточни дали ще се включи в изборите.

„Когато пристигнах тук, аз не дойдох в Белгия, аз дойдох в Брюксел – столицата на Европа, където по-добре можем да защитим правата си“, каза още той, цитиран от БГНЕС.

В понеделник съдията от испанския Върховен съд Пабло Ларена оттегли европейската заповед за арест, тъй като петимата „са показали намерение да се върнат в Испания“, за да участват в изборите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес