Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради руските ракети: Още две АЕЦ в Украйна са със сериозни проблеми

17 ноември 2022, 08:10 часа • 6310 прочитания

ЗАГЛАВНА СНИМКА: Архив

Руските ракети, които на 15 ноември бяха насочени срещу цели на цялата територия на Украйна, засегнаха работата на още две украински АЕЦ.

Съгласно официално съобщение МААЕ, два реактора на АЕЦ Хмелницки не работят. Причината е, че руските атаки са поразили далекопроводи и централата е останала без ток, което е наложило включване на дизелови генератори, за да може реакторите да се охлаждат и да не се стигне до авария. Имало е опит подаването на електричеството да бъде възстановено и това е станало за кратко, но вчера един от общо два възстановени далекопровода пак е излязъл от строя и заради това два рекатора остават изключени.

Проблеми има и с АЕЦ Ровно – пак заради невъзможност за нормално подаване на ток. Заради това един от четирите ѝ реактора беше спрян и чак в 4:00 часа сутринта днес централата увеличи мощността на един от другите реактори, за осигуряване на повече ток в системата на Украйна.

Украйна има четири АЕЦ, които все още са под неин контрол – АЕЦ Хмелницки, АЕЦ Ровно, Южноукраински АЕЦ и АЕЦ Чернобил. Последната отдавна не работи, след голямата авария от 1986-година там. Най-голямата украинска АЕЦ – Запорожката, е под руска окупация.

ОЩЕ: МААЕ с притеснителен доклад - руснаците правят каквото си искат в АЕЦ "Запорожие"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес