Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради риск от външни заплахи: ЕС планира обща разузнавателна агенция

25 октомври 2024, 21:12 часа • 466 прочитания

ЕС трябва да се стреми към създаването на своя разузнавателна служба, която да събира данни за външни заплахи, насочени към блока. За това се настоява в проектодоклад, поискан от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Още: Генералният секретар на НАТО до вчера не крие: Поддържах връзки с КГБ

Според “Блумбърг” целта на службата би била да допълни работата на националните агенции, като защити евроинституциите от шпионаж. Медията твърди, че шефката на ЕК е възложила на бившия финландски президент Саули Нийнистьо да подготви препоръки за подобряване на готовността на ЕС за различни кризи. Създаването на новата структура е свързано с необходимостта от укрепване на отбраната на фона на рисковете, свързани с действията на Русия по източните граници, възможните последици от конфликтите в Близкия изток и нарастващите заплахи от Китай.

Още: Руските служби вербуват местни наивници за саботажи и убийства в Европа

В момента ЕС няма пълноценна разузнавателна служба. Това ограничава способността на блока да идентифицира потенциални заплахи. Според доклада, видян от “Блумбърг”, Нийнистьо предлага разширяване на правомощията на съществуващия Център за разузнаване и анализ на ситуацията на ЕС, за да включва събиране на данни и контраразузнавателни дейности. Проектът призовава и за по-строги мерки срещу чуждестранни агенти, включително ограничения върху движението на дипломати, които представляват заплаха за сигурността.

Още: Осъдиха бивш служител на ЦРУ за шпионаж в полза на Китай

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес