Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради напрежението в Източна Украйна 10 хил. души вече са се преселили

20 май 2014, 13:42 часа • 17926 прочитания

Около 10 000 души, предимно татари, са били разселени в Украйна, твърди Върховният комисариат на ООН за правата на човека (ВКООНПЧ), който подчертава, че разселването е започнало преди референдума в Крим през март, предаде БГНЕС.

"В Украйна комисариатът е констатирал трайно и значително увеличаване на разселените лица, чийто брой вече е около 10 000... Най-малко една трета от тях са деца", заяви на пресконференция Ейдриън Едуардс, говорител на ВКООНПЧ. Голямата част от разселените лица са татари, макар че местните власти съобщиха също за увеличаване на броя на лицата от украински и руски произход, както и на семейства със смесен произход. Очевидно причина за тези разселвания е ситуацията в Източна Украйна", уточни Едуардс.

Голяма част (45%) от тези хора се преселват към централните части на страната, а 26% - към западната й част. Те обясняват преселването си със заплахи или просто страх, посочва още комисариатът на ООН за правата на човека, като подчертава, че още няма ясна представа за самоличността на хората, които заплашват населението.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес