Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради нацистки коментари: Финландски министър изкара само 10 дни на поста

30 юни 2023, 16:54 часа • 2233 прочитания

В петък, 30 юни, министърът на икономиката на Финландия Вилхелм Юнила подаде оставка. Това се случи само 10 дни след началото на мандата му. Причината е, че 41-годишният политик бе обвинен, че многократно е правил препратки към нацизма в изказванията си.

"За продължаването на работата на правителството и за запазване на репутацията на Финландия виждам, че е невъзможно да продължа да изпълнявам функциите си на министър по задоволителен начин", заяви Юнила в свое изявление.

Той е член на националистическата партия "Финландци" - втората по големина в скандинавската страна. Тя е част от дясната коалиция, която встъпи в длъжност на 20 юни след изборите през април.

Макар че партията може бързо да назначи нов министър, бързата оставка на Юнила повдигна въпроси за стабилността на новото правителство, ръководено от Петери Орпо, чиято консервативна партия Национална коалиция зае първото място на изборите.

ОЩЕ: "Г-н Надежден": Кой е човекът, победил Сана Марин на изборите във Финландия?

Коментирайки оставката, Орпо заяви, че Юнила е взел "правилното и единствено възможно решение" на фона на разкритията. "Това направи продължаването му (на поста) невъзможно, не беше добре нито за правителството, нито за Финландия", каза премиерът, цитиран от "Ройтерс", и добави, че осъжда екстремизма и расизма във всички форми.

На 28 юни Юнила оцеля след вот на недоверие срещу него в парламента, предизвикан от опозицията. Тя го обвинява, че многократно е правил изявления, свързани с нацистите.

По време на предизборната му кампания обществената телевизия YLE съобщи, че Юнила е поздравил свой съпартиец за кандидатския му номер - 88. Това е известен неонацистки символ, използван на мястото на поздрава "Хайл Хитлер", отнасящ се до лидера на нацистка Германия Адолф Хитлер. Числото е и един от най-разпространените символи на т.нар. бели супремасисти.

"На първо място, поздравления за отличния номер на кандидата. Знам, че това е печеливша карта. Очевидно е, че това "88" се отнася до две букви "Х", за които няма да казваме повече", заяви Юнила в обръщение на предизборно събитие на 10 март, според YLE.

По-късно той се извини за думите си, като заяви, че това е била неприятна шега. След встъпването си в длъжност министърът осъди напълно Холокоста и антисемитизма в публикация в социалните мрежи. Само че след гласуването в парламента излязоха още противоречиви материали от миналото на Юнила.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес