Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради иск от Украйна: Финландия конфискува руска държавна собственост

28 октомври 2024, 20:57 часа • 816 прочитания

Финландската служба за принудително изпълнение конфискува над 3300 квадратни метра недвижими имоти, принадлежащи на Руския център за наука и култура в Хелзинки.

Освен това службата за събиране на дългове е конфискувала седем апартамента в столицата, свързани с „тези, които са под санкции на ЕС“. Това са три апартамента, които се намират в непосредствена близост до РЦСД - площта им варира от 36 до 175 кв.м.

Конфискацията на руски държавни активи се свързва с делото на украинската компания Нафтогаз, която през лятото на 2023 г. след решението на арбитражния съд в Хага заведе дело за възстановяване от Русия на 5 млрд. долара за загуби и загубено имущество в Крим.

Припомняме, че през април базираният в Хага трибунал осъди Русия да плати 5 млрд. долара за незаконното изземване на активите в Крим на украинския енергиен гигант „Нафтогаз“, предаде агенция „Франс прес“. Главният изпълнителен директор на компанията Олексий Чернишов заяви, че фирмата е "спечелила ключова победа на енергийния фронт" за загубите, които според него са причинени от анексирането на полуострова от Русия през 2014 г. Делото беше заведено на база споразумението между Руската федерация и Украйна за насърчаване и взаимна защита на инвестициите: Собственикът на "Азовстал" съди Русия на база подписано от Москва споразумение

По време на ракетна атака на Русия срещу Украйна през нощта между 23 и 24 март пък бяха повредени съоръжения на "Нафтогаз" в западната част на страната. Това съобщи председателят на Управителния съвет на най-голямата национална нефтена и газова компания Олексий Чернишов. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес