Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запорожката АЕЦ е без външно захранване - кой е отговорен?

22 май 2023, 09:42 часа • 2920 прочитания

Запорожката АЕЦ, която е окупирана от руските военни, е загубила външно захранване, според телеграм канала на руската "Росатом", която управлява електроцентралата. Според изявлението на руската страна това се дължи на изключването на високоволтовия електропровод Днепровская, който е под контрола на Украйна.

От "Росатом" казват, че в момента електрозахранването се осъществява от дизелови генератори, а причините за изключването се изясняват. "Радиационният фон на площадката на АЕЦ, в санитарно-охранителната зона и в зоната за наблюдение е нормален", твърди се в доклада им.

Украинските власти не са коментирали тези твърдения, но началникът на Запорожката областна военна администрация Юрий Малашко съобщи за проблеми с електрозахранването в някои райони. "Проблемите с електрозахранването в областния център не са свързани с вражески обстрел. В един от обектите е възникнал пожар заради претоварване на електроенергийната система. В момента на друг обект е заработила защитната система. Причината се изяснява, а специалисти работят за възобновяване на подаването на електроенергия", се казва в съобщението в телеграм канала на администрацията.

По-рано медиите съобщиха за експлозии в Запорожие по време на нощна ракетна атака.

ОЩЕ: Сериозен риск: Русия планира да отстрани около 3000 работници от Запорожката АЕЦ

АЕЦ "Запорожие" е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Тя е под руска окупация от март 2022 г. Оттогава сигурността на съоръжението е повод за непрестанно безпокойство на международната общност и сега, на фона на съобщенията за предстояща украинска контраофанзива, има опасения, че АЕЦ-а може да попадне директно в зоната на военните действия.

От началото на руската инвазия шест пъти са пускани резервните генератори за охлаждане на реакторите на АЕЦ заради обстрели.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес