Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва вторият тур на президентските избори в Чехия

26 януари 2018, 06:50 часа • 527 прочитания

Вторият тур на президентските избори в Чехия започва днес, 26 януари и традиционно ще се проведе в рамките на два дни.

В първия кръг, който се проведе на 12-13 януари, бяха елиминирани седем от деветте кандидати. Двете най-успешните кандидатури дотук са на действащия президент Милош Земан, който спечели първия тур 38,56% от гласовете, и на бившия председател на Академията на науките Иржи Драгош, с 26,6% от гласовете.

Президентът на Чехия има главно представителни функции. Той назначава министър-председателя и правителството и приема оставката им, назначава съдиите от Конституционния и Върховния съд, както и членовете на Управителния съвет на Националната банка, утвърждава законите, върховен главнокомандващ на въоръжените сили е, има право да помилва осъдени.

Преки президентски избори в Чехия се провеждат за втори път. Преди пет години във втория кръг Земан победи бившия външен министър Карел Шварценберг, спечелвайки 54,8% от гласовете и победи противника си с почти 10%. Сега всички проучвания и прогнози на политолозите показват почти равни шансове и на двамата съперници. Така например, според проучване, публикувано в неделя на агенциите MEDIAN и KANTAR TNS, на втория тур за Земан ще гласуват 45,5% от анкетираните, а за Драгош - 45%.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес