Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заплашили със смърт тийнейджърка заради клипове, в които критикува исляма

10 февруари 2021, 17:37 часа • 8183 прочитания

Петима души са задържани по подозрения, че са отправяли смъртни заплахи на френска тийнейджърка, публикувала видеоклипове, критикуващи исляма, предава BBC.

Мила, на 17 години, трябвало да смени училището си миналата година, след като видео в Instagram за нейни приятели, в което тя критикува исляма, беше широко разпространено в социалните мрежи.

След това тя публикувала друго видео в социалната мрежа TikTok миналия ноември, което предизвикало нова вълна от онлайн заплахи.

Мила, която е известна във Франция само с първото си име, произхожда от източния регион Изер. Нейната история възроди дебата в страната относно свободата на словото, както и защитата на учениците от онлайн тормоз.

Учител беше убит миналия октомври близо до училището си близо до Париж, дни след като показал карикатури на пророка Мохамед пред клас, обсъждащ свободата на изразяване.

Тя определила исляма като „религия на омразата“. Изникнаха два хаштага, един в подкрепа на тийнейджъра и друг срещу нея: #JeSuisMila и #JeNeSuisPasMila.

Мила и семейството й бяха поставени под полицейска защита, а президентът Еманюел Макрон застана в нейна защита.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин написа в Twitter, че "общо 13 лица са арестувани като част от това дело от февруари 2020 г.".

Задържаните са на възраст между 18 и 29 години и са от различни райони на Франция.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес