Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западът осъди зверствата в Буча

04 април 2022, 02:00 часа • 5274 прочитания

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Русия за зверствата, извършени в киевското предградие Буча, предаде ДПА. "Шокиран съм от ужасяващите снимки на зверствата, извършени от руската армия в освободената Киевска област", написа той в "Туитър". Белгийският политик обеща ЕС да помогне за събиране на доказателства, така че виновните да бъдат изправени пред международни съдилища. Той каза още, че блокът на 27-те ще наложи още санкции на Русия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече потресаващи снимките на убити цивилни в Буча, предаде Ройтерс. Украинските власти заявиха, че са открили телата на 410 цивилни около Киев след изтеглянето на руските войски. "Трябва да се понесе отговорност", каза той в интервю за Си Ен Ен. "Но мисля, че най-важното нещо е да не останем безмълвни за това. Не можем да приемем това нещо за нормално. Това е реалността за ставащото всеки ден, докато жестокостите на Русия срещу Украйна продължават", добави Блинкън. Той заобиколи въпрос дали САЩ смятат, че руските сили са извършили геноцид.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Британският министър-председател Борис Джонсън също решително осъди избиването на украински мирни жители. "Руските жалки нападения срещу невинни цивилни в Ирпин и Буча са поредните доказателства, че Путин и неговата армия извършват военни престъпления в Украйна", заяви Джонсън. Той обеща да направи всичко по силите си, за да "умори от глад военната машина на Путин". По думите му Лондон ще затегне санкциите срещу Москва и ще увеличи оръжейните доставки и хуманитарната помощ за Украйна.

Премиерът подчерта подкрепата на Великобритания за разследване от Международния наказателен съд на зверствата, извършени в Украйна. По думите му Лондон възнамерява да увеличи финансовата си подкрепа за следствените действия на МНС и да изпрати специалисти следователи. "Няма да се успокоим, докато не бъде въздадено правосъдие", каза Джонсън.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес