Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западът инвестира мощно в украинската отбранителна индустрия: Обещания за гаубици, дронове и снаряди

02 октомври 2024, 12:59 часа • 788 прочитания

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че през 2025 г. страната планира да увеличи производството на дронове, оръжия с голям обсег и балистични ракети.

Той каза, че в украинската индустрия вече са инвестирани 4 млрд. долара, като през следващата година се планира увеличаване на финансирането. Приоритет ще бъде разработването на местни безпилотни самолети и оръжия с голям обсег на действие.

Междувременно украинският министър на стратегическите индустрии Херман Сметанин заяви, че през 2024 г. се очаква отбранителната индустрия на страната да произведе стоки на стойност 20 млрд. долара, което е шесткратно увеличение в сравнение с 2023 г. Той добави, цитиран от "Обозревател", че през 2023 г. отбранителният сектор е нараснал три пъти.

Още: Френско-германската отбранителна компания KNDS откри свой клон в Киев в помощ на украинската армия

BAE Systems ще произвежда гаубици в Украйна

Британската компания за въоръжение и военно оборудване BAE Systems планира да ремонтира и впоследствие да произвежда гаубици M777 в Украйна, съобщава украинското военно издание Militarnyi.

Кристиан Сиър - главен изпълнителен директор на BAE Systems в Украйна - обсъди това в рамките на Международния отбранителен форум в Киев. Той отбеляза, че обмислят сътрудничество с украинска компания, която ще ремонтира гаубиците. „Има няколко големи украински компании, които са впечатлили BAE Systems. Работим с една от тях, за да започнем поддръжка. Това е нашата стратегия. Бихме искали да преместим поддръжката на М777 в Украйна, а след това, надяваме се, да ги произвеждаме и тук", каза Сиър. И подчерта, че подобно сътрудничество включва не само ремонт и поддръжка на гаубиците, но и осигуряване на резервни части и обучение.

Още: Бундестагът одобри 400 млн. евро военна помощ от Германия за Украйна

Сиър отбеляза, че това е дългосрочно сътрудничество, което ще се отрази на развитието на украинската промишленост като цяло. „Гледаме към бъдещето и участваме във възстановяването на местната индустриална база дори след победата (над Русия - бел. ред.) Или дори когато бойните действия продължават, искаме наистина да изградим капацитета и възможностите на някои отделни украински компании“, заяви той. В момента екипът оценява украинските промишлени съоръжения, които ще послужат като основа за ремонт и бъдещо производство.

Все още не е известно кога ще започне ремонтът на оборудването и производството. Освен това украинските компании, които ще си сътрудничат с BAE Systems, не се назовават от съображения за сигурност.

През януари тази година бе съобщено, че BAE Systems планира да възобнови производството на гаубици M777 и резервни части. Преди година компанията обяви и плановете си да произвежда резервни части за 105-милиметровите гаубици L119 в Украйна.

Още: Прецизни бомби и нова система Patriot: Байдън обяви какво влиза в огромния пакет за Украйна

Американска компания иска да прави дронове в Украйна

Американската компания AeroVironment е подписала споразумение с украинска компания относно локализиране на производството на дронове Switchblade 600 в Украйна, пише Militarnyi. Договорът е бил сключен на Международния форум на отбранителната индустрия в Киев. подписалата украинска компания не се назовава от съображения за сигурност.

Брет Хъш - старши вицепрезидент на AeroVironment - коментира, че сътрудничеството с украинската компания ще бъде поетапно. „Ще се започне основно с доставката на подсистемни компоненти, така че ще се започне с много проста интеграция. А след това, с течение на времето, ще локализираме все повече и повече системи и ще подобряваме комплекса, така че той да стане по-добър, отколкото е днес", казва той.

Понастоящем споразумението трябва да бъде одобрено от правителството на САЩ и двете страни работят по него. Това може да отнеме около 9 месеца. Що се отнася до обемите на бъдещото производство, количество не се споменава. В същото време Брет Хъш отбеляза, че трябва да става дума за няколко хиляди Switchblade 600 годишно.

Той отбеляза, че украинските военни не използват Switchblade 600, както е планирано - от самото начало тези оръжия са били предоставяни на американските специални сили за провеждане на нередовни бойни операции и поразяване на движещи се цели. Украинските военни използват това оръжие за унищожаване на цели на стойност 20-25 млн. долара - например системите за противовъздушна отбрана „Панцир“ или С-300.

Още: Великобритания: Почти изчерпахме оръжейните си запаси след 2 г. и половина война в Украйна

Снаряди от чешка компания

Същевременно стана ясно, че чешкият холдинг CSG е подписал две споразумения с украинската отбранителна промишленост за производство на 155-милиметрови снаряди. Едното споразумение включва доставка на компоненти, а другото се отнася до лицензионно производство.

Подготовката за производство вече е в ход, като то трябва да започне в началото на 2025 г. Плановете включват приблизително 100 000 броя 155-милиметрови снаряди през 2025 г. и над 300 000 през 2026 г., като част от боеприпасите ще се произвеждат в Чехия. Освен това CSG има за цел да произвежда резервни части за бронирани превозни средства в Украйна.

Припомняме, че Чехия създаде инициатива за закупуване на снаряди за украинските сили извън Европейския съюз.

Още: "Гърмят на метри от цевта": Украйна се оплаква от лоши боеприпаси от Запада

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес