Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Закон за равенството между мъжете и жените влезе в сила във Франция

05 август 2014, 10:48 часа • 17366 прочитания

Закон за равенство между мъжете и жените, който миналата седмица беше утвърден от Конституционния съвет, беше публикуван днес в Държавен вестник, предаде БГНЕС.

Законът "за действително равенство между мъжете и жените", приет от парламента на 23 юли, допълва съществуващите текстове за професионалното равенство, насилието над жени и равенството в политиката. Той цели да насърчи бащите да си вземат отпуска по бащинство с въвеждането на споделена грижа за възпитанието.

Променената отпуска по бащинство или майчинство, целяща по-добро споделяне на отговорностите с бащите, ще може да бъде удължавана в зависимост от ранга на детето при условие, че и вторият родител взема отпуска. Тя трябва да бъде от шест месеца до една година след появата на първото дете и да остане три години след раждането на второто дете, ако вторият родител вземе 6-месечна отпуска.

Френската министърка за правата на жените Наджат Вало-Белкасем се ангажира всички укази за прилагането на закона, които ще определят условията за продължаване на отпуската, да бъдат приети до края на ноември.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес