Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захранването на АЕЦ "Запорожие" от украинската енергийна система най-сетне е възстановено

03 юли 2023, 17:41 часа • 20671 прочитания

За първи път от 4 месеца насам електрозахранването от украинската енергийна система в АЕЦ "Запорожие" най-накрая беше възстановено. Това обяви държавната компания „Енергоатом“ в „Телеграм“ на 3 юли.

Преди това Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа - "висеше" само на една линия с националната енергийна система и преживя седем пълни прекъсвания на електрозахранването.

През последните четири месеца временно окупираната от руснаците АЕЦ "Запорожие" разчиташе на тази единствена главна линия 750 kV за външно захранване, за да поддържа охлаждането на активните зони на реакторите и съответно - ядрената безопасност на централата.

Когато резервната линия 330 kV беше включена отново към мрежата след ремонта, тя включи под напрежение трансформаторите за собствени нужди на 3-и и 4-и енергоблок. Освен това тя може да захрани и всички вътрешни нужди на централата, ако линията 750 kV е повредена.

След 24 февруари 2022 г. Запорожката АЕЦ седем пъти губи електрозахранване, което налага използването на дизелови генератори и всеки път заплашва с катастрофа.

Преди началото на руската инвазия АЕЦ-ът разполагаше с шест електропровода, припомнят от "Енергоатом".

Всичко това се случва на фона на предупреждението на украинския президент Володимир Зеленски, че Русия готви терористична атака в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Освен това украинското разузнаване каза, че руснаците са минирали АЕЦ-а, а преди дни се появи информация, че те постепенно се изтеглят от централата, което създаде още притеснения.

ОЩЕ: Оценка от САЩ: Колко вероятно е Русия да предизвика "инцидент" в АЕЦ "Запорожие"?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес