Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забраниха на руските държавни медии да споменават Роман Абрамович?

30 март 2022, 22:30 часа • 6942 прочитания

Путин забранява споменаването на Роман Абрамович в държавните медии. Новината идва, след като стана ясно, че милиардерът вероятно е бил натровен, съобщава „Дейли Мейл“.

Медийната забрана за Абрамович, който от години е смятан за свързан с 69-годишния Владимир Путин и е санкциониран от Великобритания и ЕС заради войната, беше разкрита от водещият руски опозиционен политик Ксения Собчак, която е и виден журналист. Държавните медии в Русия често получават заповеди от Кремъл за това какво могат и какво не могат да отразяват.

"На прокремълските медии беше забранено да споменават ролята на бизнесмена Роман Абрамович в преговорите между Русия и Украйна", се казва в канала на Собчак в Телеграм. „Тази информация беше потвърдена пред нашата редакция при условие за анонимност от представители на Москва-24, ТАСС и друг голям проправителствен телеграмен канал“.

Един от източниците заяви, че на 30 март от властите е дошла следната заповед: "Вече не споменаваме, че Абрамович участва в преговорите". 

Абрамович, чиито баба и дядо по майчина линия са от Киев, участваше във вчерашните преговори в Истанбул за прекратяване на войната. В западните доклади той беше представен като ключова фигура в преговорите, като човек, който е способен да гради мостове, макар да съществува подозрение, че се е стремял да запази състоянието си, засегнато от санкциите. Украинският президент Володимир Зеленски помоли САЩ да не го санкционират заради посредническата му роля.

Експертите твърдят, че Абрамович е атакуван с бойното отровно вещество от Първата световна война хлорпикрин или ниска доза "Новичок". Собственикът на "Челси" се нуждаеше от болнично лечение в Истанбул, след като отлетя за Турция от преговорите в Украйна.

Разследващият журналист Христо Грозев, който ръководи проучването на шокиращия инцидент, заяви, че екип от експерти е постигнал съгласие, че най-вероятно при атаката е използван бойният химикал хлорпикрин. Впоследствие стана ясно, че милиардерът се е почувствал толкова зле, че е попитал преглеждащия го учен: "Умирам ли?", съобщи "Ню Йорк Таймс".

"Всички експерти казаха, че това не е съвпадение, не е хранително отравяне, не е алергия. Единственият минус на хипотезата за хлорпикрин е, че обикновено той излъчва доста силна миризма, което означава, че е доста трудно да се даде, без да бъде забелязан. Но тогава един от специалистите каза, че има разработки на този агент - без миризма. Другите предположения включваха дори ниска доза „Новичок“, която според един наистина компетентен експерт би могла да доведе до тези симптоми“, обяснява в интервю на руски език Христо Грозев.

Една от версиите за предполагаемото отравяне е, че хардлайнерите, близки до Владимир Путин, са искали да нарушат мирните ходове и да удължат войната. „Това е част от информационната паника, част от информационния саботаж, информационната война. Тези съобщения за отравяне не са верни. Необходимо е силно да се филтрира потокът от информация”, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Руският политически анализатор Константин Калачев изказа необичайното предположение, че отравянето може да е било опит на Абрамович да спечели симпатии във Великобритания, където интересите му са засегнати от санкции. „Абрамович е гъвкав, разумен и, разбира се, хитър човек. Дори изразих мнение, че той сам е инсценирал неотдавнашното предполагаемо отравяне в Киев”, каза експертът. Преговарящите, които са имали здравословни проблеми, според съобщенията са яли само шоколад и са пили вода.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес