Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За защита: Дания се запасява с хапчета йод

12 април 2022, 05:47 часа • 4920 прочитания

Датската здравна агенция, обезпокоена от войната в Украйна, ще закупи 2 милиона йодни таблетки, за да защити гражданите си в случай на ядрен инцидент.

Йодът за защита на тялото срещу състояния като рак на щитовидната жлеза в случай на радиоактивно излагане, а притесненията за ядрени инциденти в Украйна предизвикаха натрупване на запаси в цяла Европа.

"Развитието на Ковид през последните две години ни показа, че е важно да бъдем подготвени. Войната в Украйна ни показа, че светът е непредсказуем", се казва в съобщение на агенцията.

Здравната агенция подчертава, че Дания се намира на повече от 900 километра разстояние от най-близките атомни централи в Украйна и в момента няма конкретен риск за нея, каза датският министър на здравеопазването Магнус Хойнике.

Запасите от йод ще бъдат използвани в случай на авария в атомна електроцентрала в околностите на Дания - например тези в Швеция и Германия, или инцидент на борда на плавателни съдове с ядрена мощност в датски води.

Наличност от 2 милиона таблетки ще покрие рисковите групи, включително деца и младежи до 18-годишна възраст, бременни и кърмещи жени и медици до 40-годишна възраст.

За хората над 40-годишна възраст не се наблюдава защитен ефект от приемането на йодни таблетки. Първите доставки се очакват в рамките на два до три месеца.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес