Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За втори път в рамките на 5 дни: АЕЦ "Запорожие" е изключена от външното захранване

12 октомври 2022, 13:08 часа • 3166 прочитания

Запорожката атомна централа е загубила външното си захранване за втори път в рамките на пет дни. В момента тя получава електроенергия от резервните си дизелови генератори. Това съобщиха от украинската държавна ядрена компания "Енергоатом", а новината оповести в Twitter и Рафаел Гроси - ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Прекъсването на електрозахранването се е случило поради руски удари в електрическата подстанция "Днерповска" в Днепропетровска област тази сутрин, според "Енергоатом".

 

Тази сутрин, 12 октомври в 08:59 ч. подстанция "Днепровска" в Днепропетровска област е повредена в резултат на ракетен обстрел от руските войски. В резултат на това случайно беше отворена съобщителна линия 750kV на ZANE - Днепровска.
В резултат на това Запорожката АЕЦ беше напълно обезточена. Дизеловите генератори се включват автоматично.
Енергоатом подготви и изпрати поредната партида дизелово гориво за АЕЦ. Към 10.00 ч. обаче руската страна не пропуска колоната от автомобили на компанията.
Руският обстрел и повреда на енергийната инфраструктура, свързана с работата на атомните електроцентрали, е същата проява на ядрен тероризъм като директния обстрел на ЯЕЦ и води до същите последствия и заплахи от радиационна авария.
☢️ Окупаторите продължават да пренебрегват ядрената и радиационна безопасност на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, заплашвайки света с радиационна катастрофа.

"Енергоатом" подготви и изпрати поредната партида дизелово гориво за АЕЦ-а. Към 10:00 ч. обаче руската страна не пропуска колоната от автомобили на компанията. Руският обстрел и повреда на енергийната инфраструктура, свързана с работата на атомните електроцентрали, е същата проява на ядрен тероризъм като директния обстрел на АЕЦ-а и води до същите последствия и заплахи от радиационна авария", гласи съобщението на украинската държавна компания.

"Окупаторите продължават да пренебрегват ядрената и радиационната безопасност на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, заплашвайки света с радиационна катастрофа", добавят още от "Енергоатом".

 

На 8 октомври "Енергоатом" съобщи, че нощните обстрели са прекъснали електрозахранването на ядрената централа и са я принудили да прибегне до аварийните си генератори. Инженерите на централата възстановиха външното захранване в деня след нападението.

"Тази повтаряща се загуба на електроенергия от АЕЦ "Запорожие" е дълбоко обезпокоителна и подчертава спешната необходимост от създаване на защитна зона за ядрена безопасност и сигурност около площадката", заяви днес Рафаел Гроси.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес