Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За удари с дроновете "Шахед": Русия използва украински мобилен оператор? (СНИМКИ)

01 декември 2023, 10:30 часа • 5131 прочитания

Устройство със СИМ карта на украинския мобилен оператор "Киевстар" е открито в останките на ирански дрон-камкикадзе клас "Шахед". Точно с тези дронове, но преименувани на "Геран", руснаците постоянно обстрелват цели в Украйна. Тази нощ, според сводката на украинските ВВС, са изстреляни 25 дрона "Шахед" от Русия по цели в Украйна, свалени са 18.

Какво означава това?

Със СИМ картата дронът може да получава команди по мобилната мрежа на украинския оператор, с които да се променят координати на зададена цел. Отделно, руснаците могат да следят местоположението на самия дрон.

Още: Нов модел "Шахед" атакува Киев. Зеленски заплаши Русия заради АЕЦ (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Киевстар" има както кабелно, така и мобилно покритие в Украйна, включително 4G. Покритието обхваща всички градове в Украйна плюс 28 000 населени места, а от 2020 година това е най-големият украински мобилен оператор и един от най-големите доставчици на широколентов Интернет в страната - с 26 млн. мобилни абоната и 1 млн. клиенти на кабелен интернет. "Киевстар" е част от групата VEON, чийто главен офис е в Нидерландия.

Как руснаците са се сдобили и са използвали карта на "Киевстар" в минимум един дрон "Шахед" засега не е официално обяснено.

Намереното устройство е поредно доказателство как Русия заобикаля официалните санкции срещу себе си заради подпалената от Владимир Путин война в Украйна. Многократно имаше данни за западни компоненти в руски оръжия, най-вече електроника: Санкциите не работят: Украйна се оплаква от Запада заради технологии за руско военно електронно оборудване

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес