Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За ТПТИ ЕС предлага на САЩ сваляне на 97% от тарифите на нула

22 февруари 2016, 17:41 часа • 2893 прочитания

Преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) влязоха в решителна фаза на 15 октомври 2015 г. Това беше моментът, в който преговарящите от Европейския съюз и САЩ поставиха картите на масата и си размениха предложения за намаление на тарифите. Досега САЩ предлагаха само хипотетично намаление, сега обаче те открито говорят, че ще намалят 87,5% от митническите тарифи на нула.

Това е повече, отколкото ЕС очакваше. Европейските преговарящи трябваше да измислят по-добро предложение или да рискуват проваляне на сделката. Седмица по-късно ЕС предложи нова оферта – редуциране на 97% от тарифите до нула, пише Euobserver.

Тайното предложение на ЕС включва 181 страници плътно изписан текст, съобщава немскоезичният сайт Correctiv, от където са видели документа. В документа има 8 000 категории, като всеки вид риба или всяко химическо вещество си има своя категория. Тарифите, например, ще зависят от това дали стоката е от вълна или полиестер.

Търговските сделки са като игра на покер. Европа се надява, че САЩ ще отвори обществените си поръчки за европейски фирми. Така европейски строителни фирми като Hochtief ще могат са участват в търгове за строеж на щатски магистрали, а BMW ще може да продава коли за американските шерифи.

За първи път предложението за митническите тарифи показва какво може да означава ТПТИ за потребителите. Ако се премахнат митата, цените по принцип спадат. Ако се премахнат тарифите за части, автомобилите могат да станат по-евтини. Тарифите за една авточаст могат да повишават цената на кола с няколко цента, но като цяло европейските автопроизводители могат да спестят милиони всяка година, според германската Асоциация на автомобилната индустрия.

Някои мита касаят хранителната промишленост. В момента пиперът от САЩ е облаган с мито до 14%. Риба от там е облагана с мито до 25%, а малините с 9%. Ако тези тарифи се премахнат, ще има смисъл американските компании да искат да изнасят към ЕС, което пък от своя страна ще окаже натиск върху местните производители.

Зърното и месото за момента са оставени извън предлаганото намаление. Храната за животни се произвежда много по-евтино в САЩ, отколкото в ЕС. За продукти като месото има много причини, които усложняват пълното либерализиране на търговията, смята Пекка Песонен, генерален секретар на Европейската асоциация на фермерите.

Пълното отваряне на селскостопанският сектор ще се окаже трудно най-вече за малките европейски семейни стопанства, каоито вече изпитват трудности да се съревновават с големите индустриални производители. Това означава, че ходенето напред-назад между отстъпки и ограничения относно месото и зърното в ТПТИ ще продължи. В това отношение обаче ЕС трябва да направи някои предложения, защото САЩ са нетърпеливи да видят от малко по-отворен селскостопански сектор в Европа.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес