Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За рождения ден на "жълтите жилетки" Макрон се оплака, че насилието ги опорочило

19 ноември 2019, 08:40 часа • 1025 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон осъди "нихилизма на насилието", който е опорочил движението на "жълтите жилетки" заради проявите на жестоко насилие при демонстрациите през уикенда, отбелязващи първата му годишнина, предаде БГНЕС.

"Когато на улицата се случва омраза и има унищожение в името на идеали, мълчанието на много гласове ги превръща в съучастници. Твърде много бъркат идеалите с нихилизма на насилието", каза Макрон.

Макрон похвали "братството" на протестиращите в провинцията, особено в селските райони в началото на движението, но заяви, че други са "го опорочили, извършвайки насилие сред анонимността", съобщи АФП.

Френската полиция арестува 254 души по време на сблъсъци в Париж и други градове на първата годишнина от движението в събота, каза министърът на вътрешните работи. Насилието в Париж, където полицията се бори с безредиците с часове около югоизточния площад Place d'Italie, беше най-лошото във френската столица от месеци.

В селските райони на Франция годишнината премина като цяло спокойно, тъй като хиляди жълти жилетки блокираха кръстовища.

"Жълтите жилетки", които обвиняват Макрон, че управлява от името на градския елит, са категорични, че не са си отишли. Сега те търсят да обединят силите си със синдикалното движение, което планира голяма транспортна стачка заради пенсионните реформи, която започва на 5 декември.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес