Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За пръв път от 2010 година Орбан губи социологическо проучване в Унгария

23 октомври 2024, 19:47 часа • 1138 прочитания

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в сряда, че изпълнителната власт на Европейския съюз се опитва да свали правителството му и да наложи "марионетна" администрация на Будапеща. Той оприличи протеста си на антисъветското въстание в страната от 1956 г.

Орбан, който е изправен пред най-сериозната заплаха за 14-годишното си управление, след като опозиционната партия, отбеляза скок в анкетите, говори пред поддръжници на годишнината от бунта срещу съветското господство, смазан от Червената армия. Унгарският премиер, който многократно влезе в сериозен спор с лидерите на ЕС по-рано този месец, каза, че неговите суверенни политики, свързани с войната в Украйна и миграцията, са неприемливи за Брюксел.

Още: Орбан за плана за победа на Зеленски: „Повече от плашещо"

„Знаем, че искат да ни вкарат във войната, че искат да ни наложат своите мигранти... и да предадат децата ни на джендър активисти“, каза той в реч от сцена, поставена в Парк Миленарис в Будапеща. „Знаем, че те имат марионетно правителство предвид партията, която искат да ни наложат“, каза Орбан, намеквайки за партията Тиса на опозиционния лидер Петер Мадяр. Орбан обвини Мадяр, че "кани непознати да му помагат срещу унгарците".

Още: Съветник на Орбан за плана на Зеленски: "Това е най-прекият път към Трета световна война"

Орбан не каза как според него Европейската комисия се е опитвала да свали правителството му и да наложи марионетна администрация и не цитира никакви доказателства за политики или изявления на ЕС в подкрепа на подобни обвинения. Говорител на Европейската комисия отказа да коментира изказванията на Орбан.

Споровете на Орбан с Брюксел

Правителството на Орбан се противопостави на политиката на ЕС за предоставяне на военна помощ на Украйна срещу руската инвазия и също така се похвали с добри връзки с Кремъл, въпреки че останалата част от ЕС се стреми да изолира Москва със санкции заради войната. Дни след като Унгария пое ротационното председателство на ЕС през юли, Орбан тръгна на мирна мисия в Украйна, която включваше посещение в Москва и Киев, и предизвика ответна реакция от страна на европейските лидери.

Орбан също така се противопостави на споразумение между правителствените лидери на ЕС за споделяне на тежестта от приемането на нарастващ брой мигранти от Близкия изток, Африка и Азия.

Последните проучвания донесоха лоши новини за Орбан

Малко преди речта му, ново проучване на общественото мнение показа, че Тиса е изпреварила твърдо дясната, антиимигрантска партия на Орбан сред решителните избиратели, за първи път опозиционна партия успя да направи това от 2010 г., когато Орбан беше избран за първи път.

43-годишният Маджар привлече хиляди на големите митинги на Тиса през последните няколко месеца. На тях той обвини правителството в корупция и пропаганда. Правителството отрича обвиненията, но Мадяр се възползва от разочарованието на избирателите от Орбан, особено заради икономическия спад и най-високото ниво на инфлация в 27-членния ЕС, което достигна връх от 25%.

Още: Кой е Петер Мадяр, обявил "началото на края" за Виктор Орбан: Някога съюзник, сега враг (ВИДЕО)

Проучването, проведено през първата половина на октомври от 21 Research Center – базиран в Будапеща мозъчен тръст, показа, че умерената дясноцентристка Тиса има 42% подкрепа сред решителните гласоподаватели, а Фидес изостава с 40%. Ако се вземе предвид общият електорат, Фидес все още води с 29% подкрепа, а Тиса с 26%, сочи проучването. Други две скорошни социологически проучвания показаха, че Фидес има намаляваща преднина пред Тиса. „Унгарците изпратиха съобщение: с режима на Виктор Орбан е свършено“, каза Мадяр в изявление след излизането на анкетата.

Още: Орбан готви голям политически подарък за Тръмп - бърка в джобовете на европейците заради Украйна

Маджар влезе в унгарската политика по-рано тази година, преди изборите за Европейски парламент през юни, като се възползва от недоволството на хората от други опозиционни партии, които се оказаха разделени и неефективни в противодействието на Фидес. Следващите национални избори са в началото на 2026 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес