Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За "невярна информация": Русия осъди задочно бивш депутат на 10 години затвор

11 септември 2024, 21:43 часа • 772 прочитания

Московски съд осъди задочно бившия руски депутат Иля Пономарьов на 10 години затвор за разпространение на "невярна информация" за руската армия и оправдаване на тероризма, предаде АФП.

49-годишният Пономарьов избяга в Украйна, след като стана единственият член на долната камара на руския парламент, гласувал против анексирането на Крим през 2014 г. Тогава той получи и украинско гражданство.

Още: "Душевен стриптийз": Руското военно министерство създава фронтови библиотеки (СНИМКА)

Според прокуратурата Пономарьов „съобщава съзнателно невярна информация за използването на руската армия, а също така оправдава терористична дейност“ във видеоклип, публикуван онлайн през март 2022 г.

Прокурорите не посочват името на видеото. Mediazona твърди, че това е интервю в YouTube, което той е дал за телевизионния канал "Current Time". To e озаглавено "Иля Пономарьов: Путин ще бъде убит. От кого? Все още не знам“.

Военният съд в Москва осъди задочно 49-годишния мъж на 10 години затвор, пише БГНЕС.

Още: Русия ще съди журналиста от CNN, който показа граничния пункт в Суджа

Пономарьов беше руски депутат от 2007 г. до 2016 г., като предизвика полемика, противопоставяйки се на анексирането на Крим и въздържайки се при гласуването на забрана на „гей пропагандата“.

До неотдавна той оглавяваше политическото крило на легиона „Свобода на Русия“ - подразделение на етнически руснаци, които се борят за Украйна и са извършили няколко въоръжени набези през границата с Русия.

Миналия месец политикът заяви, че е бил ранен при нападение с дрон срещу дома му в Киев, като публикува снимки на окървавеното си лице в социалните мрежи.

Русия е задържала, глобила или вкарала в затвора хиляди хора за критики към нейната офанзива в Украйна, което според правозащитни групи е репресия, напомняща съветската епоха.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес