Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За момента Испания се въздържа от европейска заповед за арест на Пучдемон

02 ноември 2017, 14:55 часа • 1728 прочитания

Испанската прокуратура засега не е поискала европейска заповед за арест на "каталунския премиер в изгнание" Карлес Пучдемон, предаде в. El Pais.

Информацията, че може да има такава заповед, се появи малко по-рано. За да бъде издадено такова разпореждане, трябва испанското обвинение да го поиска официално от съда. След това заповедта се гледа от съда в държавата-членка, в която е лицето, което е субект на разпореждането. Белгийският съд обаче може и да не го изпълни веднага, тъй като определението за „държавен преврат“ в белгийското право е малко по-различно от това в испанското.

По отношение на Пучдемон, който не се яви на днешното изслушване и избяга в Белгия, съдия Карлос Лесмес, който е председател на Испанския върховен съд, заяви следното: „Когато някой не се яви пред съда, след като е редовно призован, нормалната процедура в Испания и във всяка страна-членка на ЕС е да бъде издадена заповед за арест“.

Освен Пучдемон, пред съда не се явиха още четирима представители на каталунските институции – Клара Понсанти, Антони Комин, Люис Пюиг и Меритексел Серет.

Стана ясно и, че гаранция от 50 000 евро ще трябва да плати каталунският министър на икономиката Санти Виля, който подаде оставка още преди Каталуния официално да поиска независимост. За момента няма информация какво е положението с останалите министри.

По оценка на Испанската централна банка кризата в Каталуния ще струва на испанската икономика поне 27 млрд. евро.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес