Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Z-пропагандата създаде ВИДЕО с лъжи за детската болница "Охматдит" и пак показа некадърност

19 юли 2024, 16:58 часа • 3009 прочитания

Руските Z-канали усилено започнаха да публикуват видео, което цели "да докаже", че украинците "лъжат света" и че придобилите широка известност кадри с окървавен лекар пред сринатата детска болница в Киев "Охматдит" на 8 юли са уж украинска инсценировка. Само че както често се случва руското "доказателство" отново не е добре изпипано и авторите му се издават с недоглеждане на редица детайли.

Какво представлява руското "доказателство"?

Прокремълският военен телеграм канал "Двама майори" пусна видео, което трябва да ни "убеди", че лекарят, който бе сниман как помага в разчистването на отломките с окървавена престилка, е "актьор", а кръвта по него уж преди това е била намазана от полицай. Не само че украинците искали по този начин да предизвикат съчувствие, но дори използвали дарената кръв, предназначена за болните деца.

Още: Руската пропаганда: Русия вече победи във войната, Украйна е разрушена (ВИДЕО)

Руските създатели на "доказателството" обаче са изпуснали доста важни подробности, които не съответстват на оригиналните кадри.

Сравнявайки снимките, военният анализатор Ян Матвеев установява, че на руското видео липсва, например, хоризонталният шев върху престилката на лекаря. Разминават се също детайли в обувките, косата, дължината на панталоните на лекаря, точното място на петната от кръв, както и детайли във външния вид на мнимия полицай.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес