Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

WP: Украйна е искала да удари Москва, но се е отказала заради САЩ

24 април 2023, 15:33 часа • 4114 прочитания

Украинското разузнаване е планирало масиран удар по Москва по повод годишнината от пълномащабната инвазия - 24 февруари, но се е отказала от него по искане на САЩ. Това пише в секретен доклад на Агенцията за национална сигурност на Щатите, цитиран от The Washington Post.

Ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов е планирал "смели удари" дълбоко зад вражеските линии, които са изнервили официалните лица във Вашингтон, пише изданието.

През февруари, когато до първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна оставаха броени дни, официалните лица в Киев са били заети с изготвянето на планове за нападение срещу Москва. Буданов е инструктирал един от своите офицери "да се подготви за масови удари на 24 февруари (...) с всичко, с което разполага отбранителното разузнаване на Украйна".

WP съобщава, че Украйна дори е обмисляла удар по море с използване на тротил в черноморския пристанищен град Новоросийск.

Във Вашингтон тайно следят плановете на украинците. Белият дом отдавна се притесняваше, че атаките в Русия могат да предизвикат агресивен отговор от страна на Кремъл.

ОЩЕ: Дрон със 17 килограма експлозив падна в Подмосковието (СНИМКИ)

На 22 февруари, два дни преди годишнината, ЦРУ разпространи нов секретен доклад. В него се казваше, че украинското отбранително разузнаване "се е съгласило, по искане на Вашингтон, да отложи ударите" по Москва.

Документите, част от масива от класифицирана информация, за която се твърди, че е изтекла от Пентагона, не обясняват точно кой се е намесил и защо украинците са се съгласили да отложат ударите.

Някои американски служители смятат, че нападенията срещу Русия, особено ако включват оръжия, доставени от САЩ, са изключително рисковани операции, които руският президент Владимир Путин може да сметне за толкова заплашителни, че да прибегне до използването на тактически ядрени оръжия.

Американските официални лица също така са загрижени, че Китай вероятно ще разглежда атаки на Украйна на територията на Русия като "възможност да изкара НАТО агресор" и че Пекин може да увеличи подкрепата си за Москва, ако сметне, че ударите там са сериозни.

Американски и европейски служители изразяват възхищението си от Буданов, но също така казват, че неговата дързост понякога ги кара да се притесняват, пише още WP. По-специално, на 13 февруари - в деня, в който според американския документ Буданов е инструктирал един от своите офицери да бъде готов за операция - САЩ повториха публичния си съвет към гражданите в Русия да напуснат незабавно страната.

От документите става ясно също така, че разузнавателната общност на САЩ следи комуникациите на Буданов, което изглежда, че не е новина за генерала.

Разузнаването на Украйна е планирало да атакува членове на частната военна компания "Вагнер" в Мали, но не е известно на какъв етап са операциите там в момента и дали от Киев са получили разрешение да изпълнят плановете си. Украинското отбранително разузнаване също така е разработило планове за провеждане на тайни атаки срещу руските сили в Сирия с помощта на тайна кюрдска помощ.

ОЩЕ: Пентагонлийкс: Украйна е готвела атаки срещу Русия в Сирия

Високопоставен украински служител заявява, че готовността на Киев да не обстрелва определени цели и да координира действията си с американците, би трябвало да насърчи Щатите да предоставят по-модерни оръжия с по-голям обсег на действие - например ATACMS. Засега обаче представителите на администрацията на Джо Байдън отказват на Киев такива оръжия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес