Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взривове във временна руска база в Мелитопол, може да е ударена важна техника

07 април 2023, 12:42 часа • 9808 прочитания

Късно на 6 април в село Веселе, край окупирания от руснаците украински град Мелитопол в Запорожка област, са чути експлозии. Това съобщи кметът в изгнание Иван Федоров по националната телевизия.

По думите му - през предходните четири дни руските войски са прехвърляли в селото своя техника и личен състав.

"Врагът се е опитал да направи това, докато в селото са били изключени мобилните комуникации и интернет, за да не могат нашите жители да съобщят нищо на въоръжените сили и специалните служби на Украйна. Но те не успяха да го скрият (прехвърлянето на оборудването - бел.ред.)", казва Федоров, цитиран от "Украинска правда".

В момента той се намира на контролираната от Украйна територия и докладва въз основа на източници в Мелитопол. Според Федоров по-рано тази седмица са били чути експлозии в близост до летището в Мелитопол, където руските сили са докарали с хеликоптери "много от изключително важните си товари".

"Но за една нощ целият този товар се взриви. И той изчезна. Тази ситуация е вече втора поредна седмица, което сее паника сред окупаторите", допълни кметът на Мелитопол.

Там и в други окупирани от Русия градове в Украйна, където действа партизанско движение, редовно се чуват взривове. Те са насочени срещу местни сътрудници, а понякога се съобщава за унищожаване на руска военна техника и персонал. Москва обикновено обвинява Украйна за подобни инциденти, докато Киев не поема отговорност за експлозиите.

Мелитопол, град с население от около 150 000 души, е окупиран от края на февруари 2022 г. Градът служи като железопътен център за руските сили в Южна Украйна и е част от сухопътния мост, който свързва Русия с окупирания Кримски полуостров.

ОЩЕ: Взривиха колата на руски пълномощник в Мелитопол (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес