Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взривове в Киев и още украински градове, руснаците са изстреляли 60 ракети (ВИДЕО)

16 декември 2022, 09:40 часа • 2819 прочитания

Нови експлозии се чуха в Киев тази сутрин, 16 декември, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко. За взривове се съобщава още в Днипро, Харков, Николаев, Одеса, Виница, Запорожие.

Сирените за предупреждение от въздушна атака са задействани на цялата територия на страната, с изключение на окупираните от руснаците област Луганск и полуостров Крим.

Губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба съобщи, че противовъздушната отбрана в региона е заработила сутринта в петък. Кулеба заяви, че Русия "масирано атакува Украйна".

Руснаците са ударили столицата на няколко места. Веднага са изпратени спасители, съобщи Виталий Кличко.

Метрото в Киев е спряло да работи и хората се укриват там. Освен това във всички райони на столицата е прекъснато водоснабдяването. Това се дължи на ударите на руските сили по енергийната инфраструктура, обясни Кличко в "Телеграм".

Областният губернатор на Николаев Виталий Ким пък обяви, че руските сили са изстреляли около 60 ракети. Първите от тях вече са влезли във въздушното пространство на региона. Губернаторите на всички области са предупредили гражданите да останат в бомбоубежищата.

Руска ракета е ударила жилищна сграда в Кривой Рог - родния град на Володимир Зеленски. Възможно е да има жертви, според Кирило Тимошенко - заместник-ръководител на канцеларията на президента. По-късно стана ясно, че най-малко двама души са загинали, а петима са ранени - четете повече ТУК.

Русия многократно нанася масирани ракетни удари по територията на Украйна, насочени срещу енергийната инфраструктура на страната и срещу жилищни сгради от 10 октомври насам. При нападенията загинаха десетки хора и властите бяха принудени да въведат прекъсване на електрозахранването.

Временно прекъсване на тока се съобщава и днес в няколко области – например Суми и Житомир. Харков и Полтава са останали изцяло без електричество.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес