Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взривове в Киев, докато чуждестранен президент е на визита

16 юни 2023, 13:26 часа • 2524 прочитания

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи на 16 юни, че в градския район Подолски е имало експлозия и към Киев летят още ракети.

По-рано Киевската градска военна администрация съобщи, че противовъздушната отбрана работи в столицата и в Киевска област. Според журналист от Kyiv Independent, който е на място, в града са били чути поне три експлозии.

Според военновъздушните сили съществува заплаха Русия да използва балистични ракети, за да атакува столицата, както и западните, централните и източните части на Украйна.

Тревогата за въздушни нападения е активирана във всички украински региони от 12:00 ч. на 16 юни.

По предварителна информация - противовъздушната отбрана на Украйна е унищожила 12 ракети по време на руската атака в Украйна на 16 юни. Става въпрос за 6 аеробалистични ракети "Кинжал" и 6 крилати ракети "Калибър", твърдят от ВВС. Свалени са и два разузнавателни дрона.

Междувременно в Киев пристигна президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, който заедно с други африкански лидери ще представи на украинския държавен глава Володимир Зеленски план за мир. Утре делегацията ще е в Санкт Петербург, предвидена е среща и с руския диктатор Владимир Путин.

ОЩЕ: Президентът на Южна Африка пристигна в Украйна, за да представи мирен план (ВИДЕО)

Африканските лидери са се скрили в бомбоубежище по време на руската атака срещу Киев, съобщава "Ройтерс". Освен Рамафоса, в Украйна са президентът на Замбия Хакаинде Хичилема, президентът на Сенегал Маки Сал, президентът на Коморските острови Азали Асумани, министър-председателят на Египет Мостафа Мадбули и външният министър на Уганда Джедже Одонго. Преди нападението африканската делегация посети Буча, където са документирани стотици военни престъпления на руския агресор.

Припомняме, че президентът на РЮА Сирил Рамафоса не искаше да арестува Владимир Путин по заповедта на Международния наказателен съд в Хага, като стана ясно, че диктаторът ще получи имунитет за срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, ако реши да дойде. Впоследствие тази позиция на южноафриканския президент - че няма да се съобрази със заповедта на МНС, беше коригирана.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес