Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взривен известен руски пропагандист: Кой стои зад атентата? (ВИДЕО)

03 април 2023, 08:03 часа • 2328 прочитания

Броят на ранените при взрива, убил руският пропагандист Владлен Татарски, вече е 32 души, а 10 са сериозно ранени. Това съобщи руското министерство на здравепазването. Смята се и, че момичето, подало статуетката на пропагандиста, също е било ранено, като още не е напълно ясно какво е нейното участие.

Момичето се казва Дария Трепова, като тя вече е арестувана, предаде контролираната от Кремъл руска информационна агенция Интерфакс. ФСБ нахлу в апартамента на Дария Трепова и изведе оттам жена, но не е ясно коя – има спекулации, че не е Трепова, а друга и че самата Трепова е изчезнала и бяга с мъжа си.

Дария Трепова е родена през 1997 година и засега разследването смята, че е донесла кутия с взрив на Татарски.

Тази версия обаче се поставя под съмнение от репортажи в руски медии и редица коментари в социалните мрежи. Има разкази, че Трепова е дала кутията на Татарски, а той я е поканил да седне до него. Тя е заявила, че се срамува, но след това е приела, което изглежда много странно, ако действително е подготвен атентатор с бомба, защото при това положение вече рискува живота си. Само че според очевидци, Дария, която се представила за Настя, дала склуптура (вероятно в нея е бил заложен взривът) и казала, че тя била проверена от охраната на събитието - охрана обаче нямало. А експлозията станала от 3 до 5 минути след като младата жена говорила, застанала до Татарски.

Руски медии вече публикуваха данни, че на 24 февруари тоест на годишнината от старта на войната в Украйна, Дария е била арестувана за участие в протест срещу войната и дори е имало съдебен процес.

Междувременно руският олигарх Евгений Пригожин призна, че кафето, където стана взривът, е негово. Той обаче коментира, че не би хвърлил вината за случилото се върху Киев, а че виновна е "група радикали", без връзка с украинското правителство.

Интересен факт е, че преди атентата, Татарски е бил на друго събитие и изглежда сякаш нарочно ударът срещу него е бил подготвен на място, което е на Пригожин и ЧВК Вагнер, пише ISW. И спекулира, че може това да е предупреждение за Пригожин предвид линията му на очевидно противопоставяне на руското военно министерство и така - на режима на Владимир Путин. Като аргумент за тази спекулация се напомня и как ФСБ направи акции именно в барове и кафенета преди половин месец, което явно подсказва затягане на контраразузнавателните мерки от страна на Путин: Руски спецчасти нахлуват в барове в Москва с електрошокови пистолети в търсене на "спонсори на Украйна" (ВИДЕО)

Кой е Владлен Татарски – истинското му име е Максим Фомин. През 2011 година той ограбва банка в Макеевка, Донецка област - Фомин е родом оттам, и влиза в затвора. През 2014 година се присъединява към проруските сепаратисти, след като бяга от затвора. През септември 2022 г. Татарски блесна и с едно брутално изявление, направено в Кремъл след церемонията, на която Путин обяви анексирането на четирите окупирани украински области. Тогава той се закани с тези думи на украинците: "Ще победим всички. Ще убием всички. Ще ограбим всички, които трябва. Всичко ще бъде както на нас ни харесва."

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес