Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взрив разтърси полски завод, произвеждащ ПВО за Украйна (ВИДЕО)

10 юни 2024, 14:48 часа • 3141 прочитания

Експлозия избухна в оръжейния завод Mesko S.A. ("Меско") в Югоизточна Полша. Взривът е станал в център за ракетно гориво на 10 юни.

Жертва и ранен

По време на експлозията вътре е имало двама души. Трети е бил навън и не е пострадал. Един 59-годишен мъж е загинал, а един е ранен, съобщи директорът на завода Елжбета Шренявска пред местната радиостанция RMF24.

Още: Почина полският войник, намушкан от мигрант на границата с Беларус

На мястото на инцидента работят пожарни екипи, кацнал е и хеликоптер на бърза помощ. Раненият мъж е откаран в болница с линейка. Няма опасност за живота му.

Сигналът е получен около 11:00 ч. местно време днес. В резултат на инцидента е избухнал пожар, който вече е потушен от пожарникарите, обяви полицията, цитирана от полските медии.

"Към мястото на инцидента се отправят прокурор и полицейски служители от оперативната и съдебната група. Ще установим обстоятелствата на инцидента", подчертаха от полицията.

Не се коментират основните версии за взрива. По-късно премиерът Доналд Туск заяви, че не се подозира никаква външна намеса.

Още: Полша започва разследване на руското и беларуското влияние в страната

"Меско" произвежда оръжие за Украйна

Zakłady Mesko ("Меско") е производител на боеприпаси, който е част от Полската оръжейна група. Напоследък производителят стана известен със своите ръчни зенитни установки Piorun, които получиха отлични отзиви по време на войната в Украйна.

Piorun е полска преносима система за противовъздушна отбрана, предназначена за унищожаване на нисколетящи самолети, самолети, хеликоптери и дронове. Комплектът е модернизация на PPZR Grom - с алтернативно обозначение Grom-M.

Заводите, разположени в Скаржиско-Каменна, произвеждат и различни видове боеприпаси, включително малокалибрени, среднокалибрени и голямокалибрени боеприпаси, 122-милиметрови ракетни артилерийски снаряди Feniks и т.н.

Още: "През 1989 решихме, че тук ще е Полша, не Русия": Туск събра 30 000 души на историческа дата (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес