Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възстановяването на Украйна може да струва 1 трлн. долара, бивш посланик на САЩ поиска Русия да ги плати

26 октомври 2022, 14:54 часа • 2714 прочитания

Следвоенното възстановяване на Украйна може да струва цели 1 трилион долара. Киев изчислява, че разходите могат да възлязат на 750 млрд. долара. ЕС ги оценява на 349 млрд. долара, като същото твърдят и от Световната банка. Някои експерти обаче дават много по-висока цифра.

Шефът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер заяви още през юни, че Киев ще се нуждае от поне 1 трлн. евро външна помощ, за да поправи всички щети, нанесени от агресивната война на Владимир Путин.

По време на събитието Кримска платформа преди дни бившият посланик на САЩ в Украйна Уилям Тейлър цитира същата цифра и дори настоя Русия да я изплати под формата на репарации.

"Това е война на хилядолетието, а не "война на Путин". Престъплението агресия трябва да бъде наказано, Русия трябва да бъде осъдена", заяви бившият дипломат от Държавния департамент на САЩ. Според него, за да се осъществи това, "трябва да се създаде трибунал и да се изплатят репарации".

"Да, трябва да бъдат платени 750 милиарда или дори трилион долара, необходими за пълното възстановяване на Украйна, и поне 300 милиарда долара от тях трябва да дойдат от замразените активи на Руската централна банка. Те са замразени в банките на Г-7", заяви Тейлър.

Заместник-председателят на Института за мир на САЩ смята, че страните от Г-7 "трябва да работят в тази посока".

По данни на руското министерство на финансите, Русия е загубила достъп до около половината от валутните си резерви - 300 млрд. от общо 640 млрд. долара - заради санкциите. Министерството на правосъдието твърди, че Украйна е получила "устно съгласие" от Запада да ѝ прехвърли тези 300 млрд. долара.

Преди няколко дни украинският премиер Денис Шмигал призова Запада да създаде механизъм за изземване на руски активи и в бъдеще да го превърне в инструмент, който да стане част от глобалната система за сигурност. Пред германския вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ той съобщи: „Трябва да разработим механизъм за конфискация на руски активи, така че приходите да могат след това да бъдат инвестирани във възстановяването на Украйна“.

Още преди това полският министър-председател Матеуш Моравецки подкрепи подобна идея "за доброто на Украйна и за нуждите на ЕС". Тя се разглежда на европейско ниво, призна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, но все още има доста правни пречки за осъществяването ѝ.

ОЩЕ: Колко пари загуби Русия от войната в Украйна?

ОЩЕ: Репарации за войната: Поляците не могат да живеят с германци, но не могат и без тях

Според Урсула фон дер Лайен – Европа е предоставила над 19 милиарда евро финансова помощ на Украйна от началото на войната. От тях над 12 млрд. са от институции на ЕС, а останалите – директно от страни членки. До момента обаче са изплатени само около 7 милиарда евро. По-голяма част от тях са заеми, каза говорител на ЕК в петък. През май ЕК обяви 9 млрд. евро заем за Киев, но само 6 млрд. получиха подкрепата на страните членки. Едва около една трета от него е пристигнал успешно.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес