Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възстановяването на Кримския мост ще се забави поне до ноември

18 юли 2023, 11:20 часа • 4604 прочитания

Цялостното движение от двете страни на Кримския мост ще бъде възстановено чак към 1 ноември. Това каза руският вицепремиер Марат Хуснулин след среща с президента Владимир Путин.

За момента на моста е отворена за движение само едната крайна дясна лента в посока Таман-Керч като автомобилите преминават през нея в реверсивен режим - т.е. по една във всяка посока като се изчакват.

Според Хуснулин обаче сроковете допълнително ще се уточняват с напредване на ремонтните работи, написа той в канала си в Telegram

Подпорите на моста не са повредени, но един участък от 600 тона е напълно унищожен и затова мостът няма да може да бъде възстановен толкова лесно, колкото след първия удар през октомври миналата година, призна вицепремиерът. „Най-вероятно ще изградим временен 250-метров мост, от който ще работим и ще повдигаме с тежки кранове тези участъци.“

ОЩЕ: 200 кг взрив: Военен експерт обясни как е ударен Кримският мост 

Хуснулин допълни, че още не може да се каже колко ще струва ремонтът. „Щетите все още не са изчислени. До утре ще имаме приблизителните разходи, за да разпределим финансирането“, докладва той на Путин.

Железопътният участък от моста в същото време не е пострадал и влаковете се движат по разписание.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес