Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възстановиха движението за коли и автобуси по Кримския мост*

08 октомври 2022, 19:18 часа • 7895 прочитания

Русия съобщи, че е отворила отново неповредения участък от пътя по Кримския мост, който беше частично срутен от експлозия тази сутрин.

Само леки автомобили и автобуси, които преминат през пълни процедури за проверка, ще могат да използват пътя. Товарните автомобили се насочват към близкия фериботен преход.

* Малко по-късно ТАСС съобщи, че пътнически влак от Симферопол за Москва е минал успешно по жп секцията на Кримския мост.

Руските следователи твърдят, че според тях взривът на камион е довел до срутване на части от пътя и до подпалване на влакова композиция с гориво на паралелния железопътен мост. Разследващите твърдят, че при взрива са загинали най-малко трима души.

Вече стана ясно и кой е собственик на въпросния камион - Самир Юсубов. В канала си в Телеграм той публикува съобщение, в което обяснява, че камионът му се ползва от чичо му Махир. А от 6 октомври шофьорът на камиона не се бил свързвал с близките си, според обяснението. Последната спирка на товарното превозно средство е село Стрелка, което се намира в район Темрюк на Краснодарския край т.е. руската територия. Къщата на Юсубов пък се обискира.

19-километровият мост е важен маршрут за снабдяване на руските сили, които се сражават в Южна Украйна. Той беше открит от руския президент Владимир Путин през 2018 г. - 4 години след анексирането на Крим от Руската федерация.

Руският съюз на застрахователите оценява щетите от експлозията на Кримския мост на 200-500 милиона рубли (6,4 – 16,1 млн. лв.).

"Украинска правда" по-рано съобщи, позовавайки се на неназовани източници от правоохранителните органи, че зад експлозията на моста стои Службата за сигурност на Украйна. Киев не е поел официално отговорност за нападението, но множество официални лица първоначално направиха изявления, в които намекнаха за украинско участие.

"Вашингтон пост" също съобщи, че украинските разузнавателни служби стоят зад експлозията. Американското издание цитира неназован представител на правителството в Киев.

Междувременно Михайло Подоляк - съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски - намекна в профила си в Twitter, че експлозията е дело на Русия. Според него става въпрос за конфронтация между Федералната служба за сигурност и руската армия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес