Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Великобритания се засилва натискът да се знае какви са заплатите по полов признак

14 ноември 2019, 07:50 часа • 1922 прочитания

Жените във Великобритания настояват за въвеждането на правила, които да задължават работодателите да им казват, ако заплатите на мъжете са по-високи, пише БГНЕС, по информация на Reuters.

Една от организациите, защитаващи правата на жените - Fawcett Society, поиска жените да получават информация дали мъжете в тяхната фирма взимат повече на Деня на равното заплащане. Това е датата, от която жените работят на практика безплатно до края на годината, заради разликите в заплащането с мъжете.

"Едно и също заплащане за една и съща работа продължава да е само мечта за жената днес", казва изпълнителната директорка на организацията Сам Смитърс.

Във Великобритания има Закон за еднаквото заплащане. Той е приет през 1970 година и дава на жените правото да получават еднакви заплати с мъжете при една и съща работа. Но близо 50 години след приемането на закона, липсата на прозрачност във фирмите означава, че жените не знаят дали техните колеги от мъжки пол взимат повече от тях. По този начин те не могат да съдят работодателя си на базата на закона от 1970 година.

Проучване на Fawcett Society сочи, че 3 от всеки 10 жени нямат никаква представа колко получават колегите им от мъжки пол и дали правата им са нарушени. Също 3 на всеки 10 жени знаят колко получават мъжете на тяхното работно място.

Въвеждането на правила за известяването на жените дали получават по-малко е мярка, която среща широко одобрение сред британците, като 8 от 10 казват, че подкрепят идеята.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес