Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Франкфурт започва най-големият панаир на книгата в света

20 октомври 2021, 22:20 часа • 2546 прочитания

След "виртуалната пауза", причинена от COVID миналата година, най-големият панаир на книгата в света стартира 73-тото си издание във Франкфурт.  С 2 000 издатели от 80 държави, които представят своите книги, панаирът ще посреща търговци и бизнесмени, докато не отвори врати за посетители през уикенда, но само за тези, които са ваксинирани, възстановени от COVID или представят отрицателен тест. Броят на посетителите ще бъде ограничен до 25 000 души на ден, информира Евронюз, цитиран от БГНЕС.

През 4-те дни са планирани 1400 събития, на които повече от 300 автори ще представят своите книги или ще обсъждат социални въпроси. Но в сравнение със 7450-те изложители от 104 държави, които дойдоха във Франкфурт през 2019 г., панаирът далеч не е "връщане към бизнеса".

"Кризата показа колко здраво е закотвена книгата в обществото", заяви Карин Шмидт-Фридерихс, председател на Германската асоциация на издателите и книготърговците, на церемонията по откриването. "С огромен ангажимент и много творчество, но преди всичко с голям успех, книжарниците продължиха да продават книги въпреки затворените врати", добави тя. 

Времената на криза могат да доведат до големи житейски въпроси, ето защо Франкфуртският панаир на книгата избра темата: „Как искаме да живеем?“ Директорът на събитието Юрген Боос заяви: "Задаваме си този въпрос с оглед на обезпокоителното огрубяване на отношенията ни един с друг. Привидно непреодолимото разделение в нашето общество."

Книгите обаче могат да изграждат мостове. Например с Канада, която е почетен гост тази година. Шанс за страната да популяризира своята литература е впечатляваща инсталация в западногерманския град. Под мотото "re:connect" най-големият панаир на книгата в света ще се проведе от 20 до 24 октомври.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес