Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Франция призовават за връщането на безплатните тестове за Коледа

18 ноември 2021, 09:31 часа • 1516 прочитания

Всичко показва, че Франция е на прага на петата вълна от коронавируса, но въпреки това мнозина се чудят как ще прекарат наближаващите Коледни и Новогодишни празници. В тази връзка кандидатът за президентския пост в страната Жан-Люк Меленшон призова правителството да върне възможността хората да бъдат тествани безплатно, така че шестте милиона французи, които не са се ваксинарали, да знаят дали са носители на вируса или не, отбелязва електронното издание на вестник Le Figaro.

„Засега тези, които са ваксинирани, могат да направят теста безплатно, но ако не сa, трябва да платят за него... На кого му пука кой е ваксиниран и кой не – това, което искаме да знаем, че кой е болен“, коментира Меленшон, съобщи агенция Фокус.

Решението за премахването на безплатните PCR тестове бе обявено от държавния глава на Франция Еманюел Макрон през юли и влезе в сила от октомври. По този начин той се надяваше да насърчи французите да се ваксинират.

Меленшон използва случая, за да подчертае несъгласието си с т.нар. здравни пропуски. Освен това той се обяви и за налагането на мораториум върху затварянето на болничните легла.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес