Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върховният съд на ЕС нареди на Полша да отмени свое решение

19 октомври 2018, 15:52 часа • 1186 прочитания

Върховният съд на ЕС в петък нареди на Полша да "незабавно отмени решението си да намали възрастта за пенсиониране на съдиите на Върховния съд, което според него заплашва независимостта на съдебната система".

"Полша трябва незабавно да спре прилагането на разпоредбите на националното законодателство, свързани с понижаването на пенсионната възраст за съдиите на Върховния съд", каза Съдът на Европейските общности, цитиран от БГНЕС.

Именно тази реформа предизвика предупреждение към Варшава, че може да ѝ бъде отнет гласът в Европейския съвет съгласно чл. 7 на Лисабонския договор и стартиране на процедура точно по чл. 7. ЕК поиска от Полша да промени три закона - този за Върховния съд, с който въведе по-ниска пенсионна възраст за настоящите съдии в съда, този полския ВСС, с който се прекратява моментално мандата на настоящия състав на съдебната квота и този за общите съдилища, с който правосъдният министър може да удължава мандата на които пожелае съдии и да назначава или освобождава председатели на отделни съдилища.

Същата процедура, по чл. 7, беше стартирана и срещу Унгария, като и там една от причините е независимостта на съдебната система.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес