Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върховната Рада отстрани Янукович, назначи президентски избори на 25 май 2014 г.

22 февруари 2014, 18:00 часа • 27256 прочитания

Виктор Янукович се намира в Харков, където се очакваше да подпише приетите вчера от Върховната Рада закони.

„Президентът е в Харков на работно посещение, той кацна там вчера. Днес той ще се срещне с избиратели и ще направи телевизионно изявление. Президентът не възнамерява да взема участие в конгреса, който ще се състои в Харков”,заяви съветника на държавния глава Анна Герман.

Следобед депутатите от украинската Върховна Рада бяха свикани на спешно заседание, като се появи слух, че президентът Виктор Янукович е подал оставка.
„Мисля, че вече официално ще обявят, че Янукович е подал оставка, а Юлия Тимошенко е на свобода”, заяви депутатът от партия „Батькивщина” Вячеслав Кириленко.

Новината за възможната оставка на президента бе посрещната от привържениците на евроинтеграцията на площад Независимост с овации и викове "Победа".
Депутатът от украинската Партия на регионите и съветник на президента на Украйна Анна Герман, обаче заяви, че Виктор Янукович оценява събитията в Украйна като държавен преврат и не възнамерява да подаде оставка, съобщи агенция Фокус.

„Правя всичко да няма кръвопролития в страната. В момента получавам сигнали за преследване на хора. Опитвам се да защитавам хората, които са преследвани на работното си място, по пътя за училище и се опитвам да не допусна бъдещи кръвопролития. Опитват се да ме сплашат и да ме накарат да подам оставка доброволно. Но аз не възнамерявам да подавам оставка”, цитира Герман думите на Виктор Янукович.

Постоянният представител на президента на Украйна във Върховната Рада Юрий Мирошниченко също не потвърди слуховете за оставката на Янукович.
В изявление пред украински телевизионни канали президентът на Украйна Виктор Янукович заяви, че няма да подаде оставка и ще остане в страната,

„Нищо няма да подписвам. Ще остана на територията на страната и ще търся път. Казал съм всичко, ще видя реакциите на международната общност, как ще реагират те. Кожара, който и в момента е министър на външните работи ми докладва вчера, че е говорил с министрите на външните работи на Полша и САЩ. Аз вчера разговарях с Путин. Той е говорил с Обама. Надявам се, че аз тези дни също ще водя преговори .Всички решения, които приема в момента Върховната Рада са незаконни, депутатите са малтретирани на изхода на парламента, замерят ги с камъни.Всичко което се случва там е бандитизъм. Няма да подписвам законите, приети във Върховната Рада, няма да подам оставка” заяви Янукович.

„Не възнамерявам да избягам от страната. Получил съм гаранции за сигурността си от международните посредници”, добави украинският президент

„ Аз ще призова всички посредници, които участваха в този политически конфликт, да спрат радикалите. Това не е опозицията, това са бандити. Ние сме свидетели на повторение на нацизма, както когато в 30-те години в Германия и Австрия нацистите дойдоха на власт. Забраняваха партии. Сега е същото провесват ярлици ( писмена заповед на татарски хан), преследват, бият, малтретират хора. Палят домове и офиси. Над 200 офиса на Партията на регионите са опожарени”, заяви Янукович също така.

„Пребили са вчера Рибак, по пътя са стреляли по автомобила му. Той дойде при мен и ме помоли да го взема. Аз го взех и изпратих на лечение в Донецк, с автомобил. Също така и Клюев ( Андрей Клюев, началник на президентската администрация). Сега са застрашени съдиите от Конституционния съд, да заплашват ги по всякакъв начин- текстови съобщения, телефонни обаждания”, добави той.

Украинската Върховна Рада прие постановление за отстраняване от длъжност на президента Виктор Янукович.

За това решение са гласували 328 народни представители (общият брой на местата в Радата е 450). В същото постановление депутатите назначават президентски избори на 25 май 2014 година. Парламентаристите са посрещнали решението с аплодисменти, след което са изпели химна на Украйна.

По-рано украинският парламент прие постановление, което позволява освобождаването на Юлия Тимошенко и изпрати в оставка главния прокурор на Украйна, Виктор Пшонка.

Депутатите посрещнаха резултатите от гласуването за относно освобождаването на Тимошенко с аплодисменти и скандиране на лозунга „Свобода за Юлия!”.
По данни на украинските медии бившият премиер на Украйна вече се намира на свобода.

 

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес