Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки Унгария - ЕС одобри 18 млрд. евро в помощ на Украйна

10 декември 2022, 19:47 часа • 8526 прочитания

Съветът на Европейския съюз постигна съгласие по законодателен пакет, който ще даде възможност на блока да подпомогне финансово Украйна през 2023 г. с 18 млрд. евро.

Предложението беше прието от Съвета днес, 10 декември, чрез писмена процедура и ще бъде представено на Европейския парламент за гласуване през следващата седмица. Процедурата е формална, тъй като ЕП вече одобри заема на 24 ноември. Това означава, че сега няма нужда от пълно мнозинство в Съвета, а само квалифицирано т.е. един член против (в случая Унгария) няма никакво значение за крайното решение - съгласно чл. 294 от Договора за функциониране на Европейския съюз.

Всичко това се случва въпреки ясно изразеното несъгласие от страна на Унгария. Само че ЕС държи да замрази милиарди еврофондове на Будапеща и имаше лостове, които да използва в случая. Преди няколко дни изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че дори да има съгласие на 26, а не на 27 страни членки, Киев пак ще получи парите.

"Украйна може да разчита на ЕС. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, включително финансово, докато е необходимо. Законодателството, което приехме днес, означава, че Украйна може да разчита на редовна финансова помощ от ЕС до 2023 г.", заяви Збинек Станюра - министър на финансите на Чехия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС. Съобщението бе публикувано в официалния сайт на Съвета.

Пакетът предвижда структурно решение за финансова подкрепа на Украйна през 2023 г. Заемите ще имат 10-годишен гратисен период. Държавите членки ще покрият по-голямата част от лихвените разходи чрез външни целеви приходи. Гаранциите за тези заеми ще бъдат предоставени или от бюджета на ЕС, или от държавите членки.

Целта е да се осигури краткосрочно финансово облекчение, като се финансират неотложните нужди на Украйна, възстановяването на критичната инфраструктура и първоначалната подкрепа за устойчиво следвоенно възстановяване, с оглед подпомагане на страната по пътя ѝ към европейската интеграция.

Част от законодателния пакет - изменение на финансовия регламент - вече беше приета от Съвета на ЕС в състав Екофин на 6 декември.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес