Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич: Членството в ЕС няма да сплоти Балканите

17 септември 2016, 13:04 часа • 1134 прочитания

Сръбският министър-председател Александър Вучич е призовал лидерите на Западните Балкани да започнат да работят заедно, тъй като перспективата за тяхната интеграция в Европейския съюз (ЕС) не е единствената връзка в региона, разкъсан от война, етнически конфликти и икономическа стагнация.

По време на реч в петък във френския университет Sciences Po Вучич заяви, че страните в региона трябва да намерят начин да се обединят и да започнат сами да се грижат за собствените си интереси, пише вестник Politico, цитиран от Фокус.

„Европейският съюз не е вече единственият сплотяващ фактор, който може да обедини Балканите“, подчерта сръбският премиер. „Държавите трябва да направят това сами. Да, ние сме на пътя си към Европа, но трябва да се погрижим за себе си. Ако разберем това, ние ще имаме светло бъдеще“, уточни политикът.

Вучич отбеляза, че все още има скрити конфликти, призовавайки другите лидерите да ги загърбят завинаги и да работят за подобряване живота на гражданите и за повишаване на техния стандарт на живот.

„Аз съм един от онези, които мислеха, както все още правят някои, че ние сме по-добри от другите.. Сега знам, че трябва да работим заедно, да живеем заедно, да мислим различно и да променяме нагласите “, подчерта бившият член на Сръбската радикална националистическа партия.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес